WARSCHAU - Piloten van het Poolse regeringsvliegtuig dat op 10 april crashte in het westen van Rusland, hebben voor de fatale klap zeker tien waarschuwingen van de boordcomputer gekregen om hoogte te winnen.

Dat blijkt uit de cockpitopnames die dinsdag zijn gepubliceerd op de website van het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken.

''Trek op, trek op. We naderen de grond'', meldde het waarschuwingssysteem in de laatste minuut voor de crash.

Verder is te horen hoe een van de piloten vloekt, nadat het toestel een boom heeft geraakt. Ook de laatste persoon op de opname is aan het vloeken.

De opname lijkt eerdere berichten te bevestigen dat de piloten niet hebben gereageerd op het automatische waarschuwingssysteem van het toestel, een Toepolev Tu-154 van Russische makelij. Uit de opnames blijkt niet waarom die waarschuwingen niet werden opgevolgd.

Speculaties

Rusland droeg de transcriptie maandag over aan Polen. Premier Donald Tusk hoopt hiermee een eind te maken aan speculaties over de oorzaak van de crash. Het is nog niet bekend wanneer de zwarte dozen zelf overgedragen zullen worden.

Het toestel stortte in slecht weer neer. President Lech Kaczynski en 95 andere veelal prominente Polen kwamen om het leven.

Zij waren op weg naar de herdenking van de moord op 22.000 Poolse militairen en intellectuelen in 1940 door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Onbevoegden

Eerder was al bekend geworden dat er kort voor de crash twee onbevoegden in de cockpit waren. Mogelijk is een van de twee Lech Kaczynski.

Er is gesuggereerd dat hij de piloten zou hebben bevolen ondanks de slechte weersomstandigheden te landen. Uit de vrijgegeven tapes blijkt echter niet direct dat de piloten onder druk werden gezet om te landen.