NICOSIA - Pro-Palestijnse activisten zijn wederom met een schip met hulpgoederen op weg naar de Gazastrook, in een poging de Israëlische blokkade van het gebied te doorbreken.

De Free Gaza Movement, die ook het hulpkonvooi stuurde dat maandag door Israëlische troepen werd bestormd, liet dinsdag weten dat het schip is vertrokken vanaf Malta.

Het is niet duidelijk wanneer de boot precies bij Gaza aankomt. Volgens een woordvoerster van de beweging zal het schip begin volgende week naar het gebied varen. Het Israëlische leger verwacht echter dat het schip woensdag al arriveert.

Rachel Corrie

De Rachel Corrie, vernoemd naar een Amerikaanse die in 2003 in de Gazastrook om het leven kwam tijdens een protest, heeft vijftien activisten aan boord.

Onder de passagiers zijn ook de Ierse Nobelprijswinnares Mairead Corrigan-Maguire en Denis Halliday, een voormalige VN-diplomaat.

De lading van het schip bestaat uit 12.000 ton hulpgoederen, waaronder rolstoelen, schoolspullen en medicijnen. Ook heeft het schip cement aan boord, een van de zaken die Israël niet naar de Gazastrook wil hebben.

Konvooi

Het schip maakte in eerste instantie deel uit van het konvooi dat maandag werd aangevallen in internationale wateren, maar raakte achterop.

De opvarenden hebben gehoord dat bij de bestorming zeker negen mensen om het leven zijn gekomen, maar hebben toch besloten door te varen.

Een Israëlische luitenant zei op de radiozender van het leger ''klaar te staan'' voor de Rachel Corrie. De eenheid van de luitenant zegt bereid te zijn te verhinderen dat het schip bij de Gazastrook aankomt.

Grensovergang

President Hosni Mubarak van Egypte heeft bepaald dat de grensovergang met de Gazastrook bij Rafah wordt opengesteld.

Het besluit is genomen om humanitaire hulp aan de bewoners van de verpauperde kuststrook mogelijk te maken. Ook kunnen mensen die medische hulp nodig hebben, daarvoor naar Egypte reizen.

In de Gazastrook is sinds 2007 de radicale Hamasbeweging aan de macht. Het gebied is hermetisch afgesloten door Israëlische en Egyptische militairen.

Zij laten slechts bij hoge uitzondering hulpgoederen en personen de grens passeren. Hamas meldde dinsdagmiddag dat de openstelling voor onbepaalde tijd geldt.

Incident

Mubarak nam de maatregel om de overgang bij Rafah te openen een dag na het incident met de vloot met hulpgoederen voor Gaza op de Middellandse Zee.

Israëlische commando's doodden daarbij zeker negen pro-Palestijnse activisten. De militaire operatie leidde tot grote woede bij een reeks landen in het Midden-Oosten.