DEN HAAG - Australië is een gerechtelijke procedure begonnen tegen Japan, in de hoop een einde te maken aan de Japanse walvisvaart.

De zaak is ingediend bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

In de Australische aanklacht staat dat Japan op grote schaal walvissen vangt, ondanks internationale regelgeving die dat verbiedt. Canberra stelt verder dat Tokio met de walvisvaart vele andere afspraken over natuurbehoud schendt.

Japan schiet jaarlijks honderden walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Het land maakt daarmee gebruik van een maas in de internationale afspraken.

Betrekkingen

De Australische regering kondigde eerder aan de stap naar het ICJ te zullen zetten. De overheid beklemtoonde dat de zaak enkel betrekking heeft op de walvisvaart.

Volgens de Australische minister van Milieubescherming Peter Garrett zijn de betrekkingen tussen beide landen verder goed.

Greenpeace

Natuurbeschermingsorganisatie Greenpeace is niet echt blij met de timing van de Australische aanklacht. ''Wij hebben liever dat iedereen zijn of haar aandacht nu richt op de komende vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie'', aldus een woordvoerder.

''Japan zou daar weleens kunnen gaan schuiven, maar dat doet het alleen als het gemasseerd wordt.''

De aanklacht is volgens Greenpeace geen voorbeeld van dit soort masserende acties. Op de vergadering van de commissie, die in juni in Marokko plaatsheeft, staat een compromisvoorstel op de agenda.

Voorwaarden

Walvisvangst zou onder voorwaarden mogelijk worden voor Japan. Daardoor komt het aantal walvissen dat gedood wordt aanzienlijk lager te liggen.

Veel landen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland, zijn tegen versoepeling van de regels.

Anderen stellen dat het compromis een goede eerste stap zou zijn in de richting van een totale ban op de walvisjacht. Japan heeft laten weten geen interesse te hebben in het compromis.