PARAMARIBO - De Mega Combinatie gaat haar leider Desi Bouterse naar voren schuiven als kandidaat voor het presidentschap van Suriname.

Dat heeft woordvoerder Winston Lackin van de Mega Combinatie dinsdag gezegd.

De Mega Combinatie van ex-legerleider Bouterse was vorige week de grote winnaar van de verkiezingen in Suriname. De groepering won 23 van de 51 zetels in het parlement (Nationale Assemblee).

Lackin stelde dat de Mega Combinatie een coalitie gaat vormen met de Volks Alliantie (zes zetels) van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en met de partij van Caprino Alendy, de Broederschap en Eenheid in de Politiek (vier zetels).

De BEP maakt deel uit van de A-Combinatie van de voormalige rebellenleider Ronny Brunswijk. De A-Combinatie kreeg bij de verkiezingen van vorige week zeven zetels.

Brunswijk

Brunswijk wil graag deel uitmaken van de regeringscoalitie, maar de partij van Bouterse heeft daar moeite mee.

In de jaren tachtig vocht Brunswijk met zijn Jungle Commando tegen het toenmalige militaire bewind van Bouterse.

Het Nieuw Front

Lackin zei dat de Mega Combinatie graag had willen samenwerken met het Nieuw Front van de huidige president Ronald Venetiaan.

Het Nieuw Front gaf maandagavond echter formeel te kennen dat het afzag van samenwerking ''Het Nieuw Front wil mee bepalen wie president wordt, maar dit is voor ons principieel. Wij zijn de grootste combinatie en wij bepalen wie staatshoofd wordt'', aldus Lackin.

Hij zei dat er vanuit de achterban druk was uitgevoerd Bouterse als presidentskandidaat naar voren te schuiven. ''Maar we moeten nog een formeel besluit nemen'', stelde Lackin.

De samenwerking tussen de Mega Combinatie en de beoogde coalitiepartners zou later dinsdag moeten worden beklonken. De Volks Alliantie wil de post van vicepresident.

Geen moeite

De Volks Alliantie en A-Combinatie hebben geen moeite met Bouterse als president. Een coalitie van de drie groeperingen is goed voor 33 zetels. Er is dan nog een zetel nodig voor een tweederdemeerderheid in het parlement.

Die meerderheid is vereist om de president en vicepresident in het parlement te kunnen kiezen. De Mega Combinatie denkt dat het geen probleem is de ontbrekende stem te vinden.