JERUZALEM - Israël heeft 610 pro-Palestijnse activisten opgesloten na de Israëlische aanval op een konvooi schepen met goederen voor de Gazastrook. Dat hebben de Israëlische gevangenisautoriteiten dinsdag laten weten.

Eerder op de dag meldde de Israëlische radio dat 480 activisten in de gevangenis waren gezet. Volgens een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen zitten de activisten in een cellencomplex in de Negev-woestijn.

De Israëlische krant Haaretz meldde op gezag van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken dat vijftig activisten naar het vliegveld Ben-Gurion waren gebracht, nadat ze hadden ingestemd met vrijwillige repatriëring. De ruim zeshonderd anderen weigerden en zijn daarom gedetineerd.

De vijf Belgen die meededen aan de solidariteitsactie voor Gaza bleven ongedeerd, meldden de Belgische autoriteiten dinsdagochtend. Een van hen vertrekt deze ochtend vanuit Israël, de vier anderen zitten vast.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat er snel een ''onafhankelijk, geloofwaardig en transparant'' onderzoek komt naar de aanval van het Israëlische leger op de vloot met hulpgoederen, waarbij maandag zeker tien mensen om het leven kwamen.

Dat staat in een verklaring die het hoogste orgaan van de volkerenorganisatie dinsdag heeft vastgesteld na een tien uur durende spoedzitting.

Internationale wateren

De Veiligheidsraad veroordeelde ''de daden die leidden tot het verlies van de levens van zeker tien burgers en vele gewondens'' in internationale wateren.

Israëlische media repten van negentien doden, terwijl het leger in Israël het houdt op tien sterfgevallen.

Israël dient alle circa vijfhonderd gearresteerde actievoerders direct vrij te laten, zo staat verder in de verklaring van de Veiligheidsraad.

Het land dient ook de zes schepen vrij te geven, die maandag tijdens de actie van de commando's in beslag werden genomen en naar de Israëlische havenstad Ashdod werden gesleept.

Compromis

De verklaring was een compromis tussen de NAVO-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten, zo meldde de BBC.

Turkije is woedend over de aanval van Israëlische commando's op het grootste schip van de hulpvloot, het Turkse cruiseschip de Mavi Marmara. De meeste slachtoffers van de operatie van het leger hadden een Turks paspoort.

Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, Brazilië en de Arabische vertegenwoordiger gaven tijdens het topoverleg onder meer aan dat de Israëlische blokkade van de verpauperde Gazastrook zo snel mogelijk dient te worden beëindigd.

Milder

Maar de Verenigde Staten, een trouwe bondgenoot van de Israel, was veel milder voor dat land en liet doorschemeren dat de maatregelen in ieder geval zouden moeten worden versoepeld. De Israëlische afgevaardigde, Daniel Carmon, stelde dat het hulpkonvooi geen humanitaire missie was.

Kort nadat de verklaring van de Veiligheidsraad was gepubliceerd, drongen enkele Palestijnse militanten Israël binnen vanuit de Gazastrook.

In de buurt van de kibboets Nirim ontstond volgens een woordvoerster een vuurgevecht, waarbij het Israëlische leger zeker twee militanten om het leven bracht. De betrokken militairen bleven ongedeerd.

Bekijk lezersfoto's van het protest in Den Haag op NUfoto.nl