KABUL/WASHINGTON - Het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda heeft de dood van zijn leider in Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazid, bekendgemaakt. Dat meldde SITE, een organisatie die islamitische websites in de gaten houdt.

Yazid, ook bekend als sjeik Said al-Masri (De Egyptenaar), gold eind jaren tachtig als een van de oprichters van al-Qaeda en als vertrouweling van Osama bin Laden.

SITE gaf geen informatie over de oorzaak van de dood van de topterrorist. Wel citeerde SITE de verklaring van al-Qaeda dat de vrouw van Yazid, drie van zijn dochters, zijn kleindochter en andere personen waren gedood.

Raketaanval

Amerikaanse en Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen gaan ervan uit dat de terreurleider en zijn familie om het leven zijn gekomen tijdens een raketaanval in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.

De beschieting zou zijn uitgevoerd door een onbemand vliegtuigje, een zogeheten drone, van de CIA. Deze Amerikaanse inlichtingendienst maakt los van het Amerikaanse leger jacht op terreurverdachten.

Grote overwinning

Een functionaris van de CIA bestempelde de uitschakeling van de in december 1955 geboren Yazid, die als de nummer drie van de terroristische organisatie werd beschouwd, als een grote overwinning.

De bebrilde extremist werd vaak ingezet voor propagandaboodschappen van al-Qaeda.

11 September

Volgens de Amerikaanse recherche maakte Yazid via Dubai geld over naar zeker drie terroristen die op 11 september 2001 aanslagen pleegden in de Verenigde Staten.

De extremist werd ook in verband gebracht met de moordaanslag op de Egyptische president Anwar Sadat in 1981.

Bin Laden

In 1988 verliet hij Egypte en reisde hij naar Afghanistan. Drie jaar later vergezelde hij zijn kompaan Osama bin Laden naar Sudan. In dat Afrikaanse land trad Yazid op als accountant voor de bouwonderneming van Bin Laden.

In 1996 keerden ze terug naar Afghanistan. Daar raakten ze betrokken bij het schrikbewind van de eveneens radicaalislamitische Taliban.

Levenslang

Yazid werd in Egypte diverse keren bij verstek veroordeeld tot onder meer levenslange gevangenisstraf en de doodstraf wegens een reeks misdrijven.

In een interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera zei hij vorig jaar nog dat al-Qaeda niet zou aarzelen Pakistaanse nucleaire wapens in te zetten tegen de Verenigde Staten, als de terreurbeweging de beschikking zou krijgen over dergelijke massavernietigingswapens.