GALLIANO - Oliemaatschappij BP heeft maandag laten weten dat het dichten van het olielek in de Golf van Mexico nog weken duurt. De klus is mogelijk in augustus pas geklaard.

''Het slaan van ontlastende bronnen in de buurt van het lek wordt nog steeds gezien als de beste oplossing'', aldus een BP-woordvoerder.

Zaterdag bleek dat operatie 'Top Kill' de laatste vergeefse poging was om de oliestroom een halt toe te roepen.

Top Kill

Met 'Top Kill' pompten de bestrijders van de milieuramp zware boorvloeistoffen onder het lek om het vervolgens af te sluiten met beton. Deze methode was niet eerder zo diep onder water uitgeprobeerd.

Het olielek in de Golf van Mexico ligt op een diepte van 1600 meter en wordt na zes weken al de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis genoemd.

Booreiland

De olieramp begon op 20 april toen een door BP geleased booreiland na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. In de afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al vele tientallen miljoenen liters olie weggestroomd.

De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, zal dinsdag voor het eerst een kijkje nemen in het door de olieramp getroffen gebied. Justitie heeft de bij de ramp betrokken bedrijven al opgedragen alle papieren die betrekking hebben op het ongeval en de daaropvolgende olieramp te bewaren voor onderzoek.

Ondertussen heeft een beweging genaamd Seize BP (Grijp BP) aangekondigd betogingen in vijftig Amerikaanse steden voor te bereiden, die later deze week zullen plaatsvinden.