RIJSWIJK - De twee Nederlanders die aan boord waren van schepen van het door Israël onderschepte hulpkonvooi voor Gaza, zijn ongedeerd en verkeren in goede gezondheid. Ze zitten in de gevangenis van Be'er Sheva in het zuiden van Israël.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gemeld.

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv kan dinsdag contact opnemen met de twee, zo heeft de ambassade te horen gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël.

Nederlanders

In de loop van de ochtend werd duidelijk dat er zich twee Nederlanders aan boord van een van de schepen bevonden. Een van hen is Anne de Jong, de andere is Amin Abou Rachid, een Nederlander met een dubbele nationaliteit. 

De Jong is antropoloog. Ze volgt in Londen een studie naar geweldloos verzet. Volgens haar moeder, Liz Cornelissen, hebben de Israëlische autoriteiten een versnelde uitzettingsprocedure aangeboden.

''Dit heeft ze geweigerd. Haar missie is hulp bieden aan de mensen uit Gaza. En dat wil ze voltooien'', aldus Cornelissenn.

Hulpkonvooi

Het hulpkonvooi was zondag vertrokken uit een haven op Cyprus. De circa zevenhonderd hulpverleners, voornamelijk afkomstig uit Turkije, hadden 10.000 ton aan hulpgoederen bij zich, die ze tegen de zin van Israël wilden afleveren in de Gazastrook.

Israëlische commando's voerden maandag een aanval uit op het konvooi waarbij negentien opvarenden omkwamen.

Kritisch

De moeder van de 29-jarige antropoloog noemt het feit dat Anne nog in leven is goed nieuws, maar is kritisch op de actie van het Israëlische leger.

''Er is daar behoorlijk veel gebeurd. Mensen zijn omgekomen en hun missie is niet geslaagd.''

Aanval

Circa dertig Arabisch sprekende pro-Palestijnse activisten waren betrokken bij de aanval op Israëlische commando's. Dat heeft een van de militairen die meededen aan de operatie maandag gezegd tegen de Israëlische krant Haaretz.

Drie helikopters en een aantal vaartuigen van het Israëlische leger dropten rond 04.00 uur honderden mariniers bij het zes schepen tellende konvooi.

Fel verzet

De militairen zouden op fel verzet zijn gestuit op de Mavi Marmara, het grootste schip. Volgens een commando waren woedende activisten uit op een lynchpartij. Twee commando's zouden zwaargewond zijn geraakt.

''Ze besprongen me, sloegen me met stokken en flessen en stalen mijn geweer'', aldus een van de commando's. ''Ik had geen andere keuze dan mijn pistool te trekken en te schieten.''

Israël valt hulpvloot aan