DEN HAAG - Aan boord van het hulpkonvooi voor Gaza, dat door het Israëlische leger is aangevallen, zijn twee Nederlanders. Zij waren niet aanwezig op de aangevallen schepen.

Het gaat om een man en een vrouw. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag bevestigd.

Het departement probeert contact met hen te krijgen maar dat is nog niet gelukt, aldus een woordvoerder. Het is niet bekend of zij ongedeerd zijn. De twee zaten ieder op een ander schip.

Het konvooi telde zes schepen. De twee zaten niet op het schip waar het meeste geweld zou hebben plaatsgehad. Dat twittert de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen.

De 29-jarige wetenschapper Anne de Jong is een van de twee Nederlanders. Zij vaart mee voor haar promotieonderzoek aan de School of Oriental and Africa Studies (SOAS) in Londen.

Moeder

In Nederland wacht Annes moeder, Liz Cornelissen, sinds het nieuws dat het konvooi is aangevallen op een teken van leven van haar dochter.

''Ik heb contact met de Nederlandse ambassade, maar zij weten niets. De Israëlische autoriteiten geven heel weinig informatie. Ik weet ook niet op welk schip Anne zat'', aldus Cornelissen.

Mensenrechtenactivist

De tweede Nederlander op het schip is de 43-jarige Amin Abou Rashed. De Nederlandse mensenrechtenactivist van Palestijnse afkomst is een van de drijvende krachten achter de organisatie Save Gaza.

Abou Rasheds dochter Iman is ongerust: ''Ik heb hem gisteravond voor het laatst gesproken. Hij vertelde me dat ze dicht bij de wateren van Gaza waren.

Hij heeft mij om vergiffenis gevraagd en gevraagd of ik op mijn moeder en zusje wilde passen'', zo liet de emotionele dochter van Amin Abou Rashed weten.

Veroordelen

Nederland moet het geweld ten scherpste veroordelen. Dat vinden de SP en GroenLinks in de Tweede Kamer.

De partijen zijn geschokt en vinden het nu al duidelijk dat Israël disproportioneel geweld heeft gebruikt en eisen een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen.

Ondenkbare

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel stelt dat ''het ondenkbare is gebeurd. Wat begon als een rechtvaardige actie om de uitgehongerde bevolking van Gaza te steunen is een drama geworden'', aldus Van Bommel. Hij ziet het liefst een onderzoek van de Verenigde Naties, waar minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) op moet aandringen.

Beide partijen vinden dat Nederland en de internationale gemeenschap moet zorgen dat de blokkade rond Gaza wordt opgeheven.

Protesteren

Tienduizenden Turken hebben zich maandag in Ankara en Istanbul verzameld om te protesteren tegen de Israëlische aanval.

De menigtes roepen om wraak en veroordelen Israël. Een groot aantal opvarenden van het bestormde hulpkonvooi is Turks.

Ankara riep de Turkse ambassadeur terug uit Israël. Ook een militaire oefening met Israël is geschrapt. Het Turkse leger gaat nu met de Syrische strijdkrachten oefenen.

Daarnaast heeft Turkijke een verzoek voor een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad ingediend. President Abdullah Gül eist een onderzoek naar het incident en de bestraffing van de daders.

Israël valt hulpvloot aan