RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft de Israëlische aanval op een konvooi met hulpgoederen voor de Gazastrook maandag bestempeld als ''een bloedbad''.

De aanval op de schepen heeft volgens het Israëlische leger zeker ''meer dan tien'' activisten het leven gekost.

De Palestijnse regering heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Fatah, de beweging van Abbas, bestuurt de Westelijke Jordaanoever.

In de Gazastrook heeft de Palestijnse president geen invloed. Daar regeert de streng islamitische beweging Hamas.

De Europese Unie heeft maandag een onderzoek geëist naar de aanval. Het samenwerkingsverband van 27 landen roept Israël op de invoer van humanitaire goederen naar de Gazastrook geen strobreed in de weg te leggen.

De woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft dat gezegd. Ashton betreurt het verlies aan mensenlevens en het geweld dat met het optreden van het Israëlische leger gepaard is gegaan.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei ''uiteraard zeer geschokt'' te zijn over slachtoffers die zijn gevallen.

De demissionair bewindsman benadrukte dat nog precies uitgezocht moet worden wat er precies is gebeurd met het konvooi schepen.

''Ik reken erop dat Israël heel nauwkeurig gaat onderzoeken wat er is gebeurd'', aldus Verhagen tegen Radio 1.

Verontrust

De CDA-bewindsman zei zeer verontrust te zijn over de situatie in de Gazastrook. Hij herhaalde een eerdere oproep van Nederland aan Israël om de grenzen meer te openen voor hulpgoederen voor de Palestijnen in het gebied.

Iran

Iran heeft de entering aangegrepen voor een harde verbale aanval op Israël. ''De inhumane daden van het zionistisch regime tegen Palestijnen en het voorkomen van humanitaire hulp aan het volk in Gaza toont niet de kracht van het zionistische regime, maar de zwakte ervan'', aldus de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tegen het staats-tv-station IRIB.

Ahmadinejad stelde dat de militaire actie, waarbij mogelijk zestien mensen om het leven zijn gekomen, zal helpen bij de ondergang van Israël. ''Al deze daden zijn indicaties voor het einde van het godvergeten schijnregime'', zei het staatshoofd.

Arabische Liga

De Arabische Liga heeft zijn leden opgeroepen tot een spoedvergadering. De topbijeenkomst heeft dinsdag plaats, zo meldde de organisatie in een verklaring.

''Wij veroordelen deze misdaad, die werd ondernomen tegen een humanitaire missie en mensen'', zei Amr Mussa, de topman van de Arabische Liga, in de marge van een bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in Doha.

''Zij probeerden andere personen te helpen. Ze waren niet op een militaire missie. Iedereen zou dit moeten veroordelen.''