TOKIO - De Sociaaldemocratische Partij (SDP) stapt uit de regering van Japan. Dat heeft partijleidster Mizuho Fukushima zondag bekendgemaakt. ''We willen onze beloftes houden'', verklaarde ze.

Fukushima was vrijdag ontslagen als minister, omdat zij had geweigerd een akkoord over het openblijven van een omstreden Amerikaanse marinebasis te ondertekenen.

De partijen die nu de coalitie vormen, hadden in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van vorig jaar beloofd dat de Amerikaanse militairen zouden vertrekken uit Okinawa.

De bewoners van het zuidelijke eiland klagen over geluidsoverlast en over wangedrag van Amerikaanse militairen.

Noord-Korea

Premier Yukio Hatoyama kwam onlangs echter terug op die belofte. Vanwege de opgelopen spanning rond Noord-Korea is het belangrijk dat het Amerikaanse leger in Japan blijft, verklaarde de premier.

Hij sprak van ''een hartverscheurende beslissing'' en zei ''de bezorgdheid en woede van mensen in Okinawa'' te begrijpen.

Tegenslag

Het besluit van de SDP is een nieuwe tegenslag voor Hatoyama, ook al behoudt de regering een ruime meerderheid in het parlement.

Zijn hervormingsgezinde alliantie won vorig jaar glansrijk de parlementsverkiezingen, waarmee een einde kwam aan de hegemonie van de conservatieve partijen, maar Hatoyama heeft zijn verkiezingsbeloftes nog niet kunnen omzetten in daden. Daardoor is zijn populariteit gekelderd.