GUATEMALA-STAD/GUAYAQUIL - Als gevolg van de tropische storm Agatha zijn in het westen van Guatemala bij aardverschuivingen twaalf doden gevallen, onder wie vier kinderen.

Elf mensen worden in het noordwesten van het land vermist, berichtte zaterdag de Nationale Coördinatie Rampenbestrijding (Conred).

De storm met windsnelheden van 80 kilometer per uur gaat gepaard met hevige regens die verantwoordelijk zijn voor onder meer aardverschuivingen en modderstromen.

President Alvaro Colom heeft de noodtoestand uitgeroepen in heel het land. Tal van woningen, wegen en bruggen zijn verwoest of beschadigd.

Vulkaanuitbarsting

In delen van Guatemala was er al een uitzonderingstoestand omdat de vulkaan Pacaya vrijdag uitbarstte. De as die de Pacaya heeft uitgestort, blokkeert riolering in en rond de hoofdstad Guatemala-Stad. Het vliegveld van de stad is vrijdag gesloten en blijft volgens de Guatemalteekse autoriteiten nog zeker vijf dagen dicht.

Het ergste noodweer wordt zondag in Guatemala verwacht. Ook El Salvador en het zuiden van Mexico kampen hiermee. Agatha is de eerste tropische storm in de regio die dit seizoen een naam heeft gekregen.

Vijftig centimeter regen

Het centrum van Agatha komt in de nacht van zaterdag op zondag vanaf de Stille Oceaan aan land in de streek waar Guatemala aan Mexico grenst. De autoriteiten vrezen dat er zeker 50 centimeter regen valt.

De Pacaya is volgens waarnemers zaterdag een stuk kalmer dan vrijdag. Hetzelfde wordt in het Zuid-Amerikaanse Ecuador gemeld over de vulkaan Tungurahua. Die barstte ook vrijdag uit.