ROBERT - De operatie 'Top Kill' waarmee de oliemaatschappij BP op de bodem van de Golf van Mexico een lekkende oliebron poogde te dichten, is mislukt.

Dit heeft de onderneming zaterdag in de Amerikaanse staat Louisiana laten weten.

BP stelt nu een andere strategie te gaan toepassen om de vijf weken oude stroom olie tot staan te brengen.

Met 'Top Kill' pompten de bestrijders van de milieuramp zware boorvloeistoffen onder het lek om de stroom te stoppen en het dan af te sluiten met beton. Deze methode was niet eerder zo diep onder water uitgeprobeerd.

Overkapping

Een van de hoofdverantwoordelijken voor de operatie, Doug Suttles, zei tegen de pers dat na drie dagen proberen duidelijk was, dat het niet werkte. De onderneming gaat volgens hem nu een nieuwe strategie toepassen met een overkapping.

BP wil onder meer een robot onder water inzetten om de lekkende leiding door te zagen. Daarna moet er een kap over. Dan kan de olie van de bodem worden opgezogen. Het duurt zeker vier dagen voor duidelijk wordt of dat werkt. Suttles heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in, maar hij kon geen garanties geven.

Hartverscheurend

Het mislukken van de poging een lekkende oliebron in de Golf van Mexico te 'smoren' door het storten van zware vloeistoffen is ''hartverscheurend''.

Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama kort nadat de oliemaatschappij BP zaterdag bekend had gemaakt dat de werkwijze, die 'Top Kill' wordt genoemd, geen effect had op de lekkende bron voor de Amerikaanse kust.

Onder controle

''Het maakt razend en is hartverscheurend, maar we zullen niet rusten tot het lek onder controle is, tot de wateren en kusten schoon zijn gemaakt en tot de mensen, die slachtoffer zijn geworden van deze door mensen gemaakte ramp, dit schadeloos en ongeschonden te boven zijn'', aldus Obama.

Hij staat onder toenemende druk over de nog steeds onbeheerste olieramp. Zijn regering kan echter volgens waarnemers weinig meer doen dan toezien hoe deskundigen uit de oliesector het probleem aanpakken.

Veertig dagen

Oorzaak van het lek was een explosie 20 april op het olieplatform Deepwater Horizon, ongeveer 80 kilometer voor de Amerikaanse kust, ten zuidoosten van New Orleans. Het platform ging ten onder en elf mensen verloren daarbij het leven.

Na veertig dagen stroomt er nog steeds olie de zee in. Volgens de Amerikaanse overheid zou het gaan om ergens tussen de 1,9 en 3 miljoen liter per dag. Het is daarmee volgens Washington een grotere olieramp dan die in in 1989 voor de kust van Alaska als gevolg van het ongeluk met de tanker Exxon Valdez.