LONDEN - Het eerste schandaal van het Britse kabinet-Cameron heeft een slachtoffer gemaakt. Staatssecretaris David Laws van Financiën kondigde zaterdagavond zijn aftreden aan.

De krant Daily Telegraph had eerder op de dag gemeld dat Laws van 2004 tot 2009 zo'n 40.000 pond (47.000 euro) had gedeclareerd voor de huur van een tweede woning in Londen. Die was echter van zijn partner James Lundie.

Volgens de declaratieregels van het Lagerhuis komt huur die aan een partner wordt betaald, niet in aanmerking voor restitutie door de belastingbetaler.

De Liberaal-Democraat Laws heeft naar eigen zeggen niet gehandeld uit zelfverrijking, maar wilde alleen zijn seksuele geaardheid verbergen. Bij familie en vrienden was niet bekend dat hij met een man samenwoonde.

Opvolger

David Cameron reageerde voortvarend op de eerste crisis in zijn amper drie weken oude kabinet.

Zaterdagavond nog benoemde hij een opvolger voor Laws: minister voor Schotse Zaken Danny Alexander, eveneens een Liberaal-Democraat.

In een verklaring noemde de Conservatief Cameron Laws een ''eerbare man''. De premier zei te hopen dat Laws later weer een kabinetspost kan bekleden.

Schandaal

Laws wil het ten onrechte gedeclareerde bedrag terugbetalen, zo meldt de BBC.

Het Britse parlement werd vorig jaar geteisterd door een declaratieschandaal, waarbij bleek dat parlementariërs tal van privéuitgaven ten onrechte neerlegden bij de belastingbetaler.