PRAAG - De parlementsverkiezingen in Tsjechië vrijdag en zaterdag zijn uitgedraaid op een overwinning voor het centrumrechtse kamp.

De Tsjechische Sociaaldemocratische Partij (CSSD) wordt weliswaar met 22 procent van de stemmen de grootste, aldus de officiële uitslag.

Waarnemers in Praag achten het echter waarschijnlijk dat een aantal centrum-rechtse partijen samen een regering gaat vormen.

Het centrum-rechtse kamp begon zaterdagavond al met onderlinge verkennende gesprekken.

Liberalen

De liberale Democratische Burgerpartij (ODS) kreeg ruim 20 procent van de stemmen.

De rechtsconservatieve partij TOP 09 volgt met 17 procent en de nieuwe, centrumrechtse en populistische partij Publieke Zaken sleepte bijna 11 procent van de stemmen in de wacht.

ODS, TOP 09 en Publieke Zaken kunnen samen rekenen op een absolute meerderheid van 118 zetels in het 200 zetels tellende parlement.

Meerderheid

De extreem linkse KSCM (ex-communisten) haalde ruim 11 procent. CSSD-leider Jiri Paroubek had met de KSCM willen regeren, maar beide partijen hebben samen geen meerderheid. Paroubek kondigde zaterdag nog zijn aftreden aan.

De Christen-Democraten hebben de kiesdrempel van 5 procent niet gehaald. Ook de Groenen komen niet meer in het parlement. Ook de leiders van die twee partijen stapten zaterdagavond op.

Opkomst

De opkomst bedroeg bijna 63 procent. Het belangrijkste thema in de verkiezingscampagne in Tsjechië was net als elders in Europa het begrotingstekort en bezuinigingen bij de overheid.

Volgens een analyse van de Tsjechische tv-zender CT hebben vooral jonge kiezers een duidelijke voorkeur laten blijken voor het rechtse kamp.

Tsjechië werd tot maart 2009 al door een centrum-rechtse regering geleid onder premier Mirek Topolanek. Na de val van zijn kabinet ging de partijloze Jan Fischer leiding geven aan een zakenkabinet van experts.