TORONTO - Israël neemt niet deel aan een internationale conferentie in 2012 over een kernwapenvrij Midden-Oosten. Israël noemde de resolutie waarin vrijdag opgeroepen was tot de conferentie ''zeer gebrekkig en hypocriet''.

Volgens de Israëlische autoriteiten wordt in de resolutie geen rekening gehouden met de situatie in het Midden-Oosten en de dreiging voor de regio en de rest van de wereld.

''Het richt zich alleen op Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten en het enige land dat met vernietiging wordt bedreigd.''

Dat heeft de Israëlische regering zaterdag in een verklaring vanuit het Canadese Toronto laten weten, waaraan premier Benjamin Netanyahu een bezoek bracht.

Oproep

De resolutie was een van de overeenkomsten die vrijdag stonden in de slotverklaring van de herzieningsconferentie van het non-proliferatieverdrag (NPT) tegen verspreiding van kernwapens.

Het slotdocument van de conferentie roept onder meer Israël op het NPT te ondertekenen. Algemeen wordt aangenomen dat Israël over kernwapens beschikt, maar het land zwijgt daar over.

Verklaring

De conferentie leek na een maand op niets uit te lopen, net als eerdere bijeenkomsten om het verdrag en de inspanningen tegen de verspreiding van kernwapens te evalueren.

Maar de 189 deelnemende landen kwamen toch tot een lijvige en gezamenlijke verklaring.

Meer inspannen

De landen zijn het er in de verklaring onder meer ook over eens dat de vijf 'officiële' kernmachten, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de VS, zich meer moeten inspannen om zich van hun kernwapens te ontdoen.

Die vijf moeten ook allemaal het verdrag dat kernproeven verbiedt, onderschrijven.

Stiekem

Naast Israël moeten de stiekeme kernmachten India en Pakistan het NPT ondertekenen. De NPT-landen moeten voorts volledig en open met elkaar samenwerken bij het ontwikkelen en benutten van vreedzame kernenergie.