LILONGWE - De president van Malawi, Bingu wa Mutharika, heeft zaterdag gratie verleend aan een homopaar dat was veroordeeld tot veertien jaar cel. Het staatshoofd maakte dit bekend na gesprekken met VN-chef Ban Ki-moon.

De rechtbank verklaarde het tweetal anderhalve week geleden schuldig aan sodomie. De 26-jarige Steven Monjeza en de 20-jarige Tiwonge Chimbalanga werden eind december gearresteerd, toen zij hun verloving vierden.

Ze wilden dit jaar trouwen. De twee zijn volgens mensenrechtenorganisaties in de gevangenis mishandeld.

''Deze jongens hebben een misdaad begaan tegen onze cultuur, ons geloof en onze wetten'', verklaarde de president tijdens een persconferentie bij zijn ambtswoning.

''Desondanks verleen ik hun gratie en verzoek daarom om hun onmiddellijke vrijlating zonder voorwaarden.'' Maar dit ging niet van harte: ''Ik heb dit om humanitaire redenen besloten, maar dat betekent niet dat ik het er mee eens ben.''

Verboden

Homoseksualiteit is verboden in Malawi en veel andere Afrikaanse landen. De zaak leidde tot scherpe internationale kritiek op het land in zuidelijk Afrika. Ban Ki-moon noemde het besluit van de president moedig.

De VN-chef wil dat er een einde komt aan ''deze verouderde'' straffen op homoseksualiteit.

Verhagen

Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) liet eerder weten het vonnis ''meer dan afschuwelijk te vinden''.

In april had Nederland de ambassadeur van Malawi in Den Haag al laten weten bezorgd te zijn over de behandeling van homoseksuelen. Nederland heeft geen ontwikkelingsrelatie met Malawi.