KABUL - Vier Amerikaanse militairen hebben een officiële reprimande gekregen in verband met een ISAF-bombardement in Uruzgan, waardoor zeker 23 burgerdoden vielen.

Twaalf andere Afghaanse burgers raakten gewond. Het bloedbad had plaats op 21 februari, in de grensstreek met de naburige provincie Dai Kundi.

Het Amerikaanse leger publiceerde zaterdag een beknopte samenvatting van het onderzoek naar het incident.

Daaruit blijkt dat een groot aantal fouten is gemaakt in de aanloop naar de raketaanval op drie voertuigen met burgers. Zij werden aangezien voor opstandelingen, die op weg zouden zijn naar een basis van de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Zware tegenslag

Het bloedbad betekende opnieuw een zware tegenslag voor de NAVO-strategie om de burgerbevolking achter zich te scharen door hen zoveel mogelijk te ontzien bij militaire operaties. Afghaanse politici en burgers reageren steevast woedend als er burgerdoden vallen door toedoen van de buitenlandse troepen.

Het incident in februari gebeurde in de buurt van het dorp Khod. Uit het onderzoeksrapport van de Amerikaanse Majoor-Generaal Timothy McHale blijkt dat er een reeks blunders is begaan door meerdere militairen op verschillende locaties. Zij beschikten over informatie dat er een grote aanval op komst zou zijn door opstandelingen.

Vrouw en kinderen

Het konvooi met de drie voertuigen werd aangemerkt als verdacht, waarop het urenlang werd gevolgd met behulp van een onbemand Predator-vliegtuig, dat werd aangestuurd vanuit een commandocentrum van het Amerikaanse leger in de staat Nevada.

Uit de videobeelden bleek dat er vrouwen en kinderen aanwezig waren in de voertuigen, waardoor het vrijwel uitgesloten was dat het ging om opstandelingen.

Onder vuur

Deze essentiële informatie werd genegeerd of gebagatelliseerd, waarna werd besloten het konvooi onder vuur te nemen vanuit een Bell OH-58D gevechtshelikopter. Pas twaalf uur na het incident gaven de betrokken militairen aan dat er mogelijk sprake was van een incident waarbij burgerdoden waren gevallen, terwijl dit vrijwel direct duidelijk was.

Vier militairen hebben een officiële berisping gekregen. Zij krijgen nog de gelegenheid te reageren, maar de kans bestaat dat de waarschuwing wordt opgenomen in hun personeelsdossier. Twee militairen met lagere rangen kregen waarschuwingen met een minder zwaar karakter.