BANGKOK - De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zaterdag bekendgemaakt dat het nachtelijk uitgaansverbod in de hoofdstad Bangkok en een reeks provincies komt te vervallen.

De avondklok werd ingesteld op woensdag 19 mei, de dag waarop het leger een eind maakte aan de bezetting van een deel van het centrum van Bangkok door antiregeringsbetogers.

De militaire operatie leidde tot rellen en brandstichtingen in Bangkok en in steden in het noorden van het land. Het leger en andere veiligheidsdiensten kregen de situatie later weer onder controle.

In krap twee maanden tijd vonden 85 mensen de dood in Thailand en raakten meer dan tweeduizend mensen gewond als gevolg van het politieke geweld.

Noodmaatregelen

Protesten van de zogeheten roodhemden hielden Bangkok negen weken lang in hun greep. De demonstranten eisten dat de regering zou aftreden en nieuwe verkiezingen zou uitschrijven. Onderhandelingen leverden niets op, waarna het leger uiteindelijk overging tot actie.

Premier Abhisit zei zaterdag dat een reeks noodmaatregelen wel van kracht blijft. De decreten, die werden afgekondigd in april, geven het leger extra bevoegdheden om de orde te handhaven, leggen media beperkingen op bij de verslaggeving over zaken die paniek zouden kunnen veroorzaken en verbieden samenscholingen van groepen van meer dan vijf mensen.