NEW YORK/WASHINGTON - Het Midden-Oosten moet een kernwapenvrije regio worden. Daar zal een door VN-chef Ban Ki-moon belegde internationale conferentie in 2012 mogelijk de basis voor bieden.

Dit is een van de overeenkomsten die vrijdag staan in de slotverklaring van een conferentie van de Verenigde Naties over het veertig jaar oude verdrag dat moet voorkomen dat kernwapens worden verspreid, het non-proliferatieverdrag (NPT).

Het Midden-Oosten vormde het belangrijkste twistpunt op de conferentie.

De Verenigde Staten verwelkomen de ''uitgebalanceerde en praktische overeenkomsten'' die de conferentie heeft opgeleverd, meldde het Witte Huis.

Iran

Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is tevreden met de slotverklaring van een conferentie van de Verenigde Naties over het verdrag dat moet voorkomen dat kernwapens worden verspreid.

Hij had echter liever een krachtiger oproep gezien aan landen als Iran om aan de internationale verplichtingen te voldoen.

Fel gekant

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde in de verklaring van het Witte Huis wel dat de VS fel gekant zijn ''tegen pogingen de conferentie speciaal tegen Israël te richten en ook tegen actie die de veiligheid van Israël in gevaar brengt''.

Het slotdocument van de conferentie roept onder meer Israël op het NPT te ondertekenen. Algemeen wordt aangenomen dat Israël over kernwapens beschikt, maar het land zwijgt daar over.

Prioriteiten

De VN-conferentie leek na een maand op niets uit te lopen, net als eerdere bijeenkomsten om het verdrag en de inspanningen tegen de verspreiding van kernwapens te evalueren. Maar de 189 deelnemende landen kwamen toch tot een lijvige en gezamenlijke verklaring.

Sommige waarnemers zagen daar de hand van Obama in, die non-proliferatie en samenwerking met andere landen tot zijn diplomatieke prioriteiten rekent.

Kernproeven

De landen zijn het er in de verklaring onder meer ook over eens dat de vijf 'officiële' kernmachten, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de VS, zich meer moeten inspannen om zich van hun kernwapens te ontdoen. Die vijf moeten ook allemaal het verdrag dat kernproeven verbiedt, onderschrijven.

Naast Israël moeten de stiekeme kernmachten India en Pakistan het NPT ondertekenen. De NPT-landen moeten voorts volledig en open met elkaar samenwerken bij het ontwikkelen en benutten van vreedzame kernenergie.

Controle

De conferentie heeft er bij Noord-Korea op aangedrongen terug te keren onder de controle die voor ondertekenaars voortvloeit uit het NPT. Noord-Korea wordt ook gevraagd zijn kernwapens op te geven.