NEW YORK - De Verenigde Naties (VN) hebben vrijdag besloten maximaal tweeduizend blauwhelmen terug te trekken uit de verscheurde Democratische Republiek Congo.

De Veiligheidsraad van de VN ging echter niet in op de eis van de Congolese regering in Kinshasa om volledig uit het Afrikaanse land te vertrekken voor de viering van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van België deze zomer.

Volgens bronnen bij de VN is het voor de Congolese president Joseph Kabila een kwestie van nationale trots dat de internationale vredesmacht zich terugtrekt.

Mensenrechten

Volgens potentiële investeerders, donoren en mensenrechtenorganisaties is de situatie in grote delen van het op twee na grootste land van Afrika echter nog steeds te instabiel.

De blauwhelmen die wel gaan, trekken zich medio dit jaar terug uit gebieden waar de ''veiligheidssituatie'' dat toelaat, aldus de unaniem aangenomen resolutie. De raad besloot ook de naam van de VN-missie te wijzigen van Monuc in Monusco. De verandering gaat op 1 juli in.

Monuc-missie

Aan de huidige Monuc-missie doen ruim 20.000 personen mee, onder wie 19.815 militairen. Het is de grootste VN-vredesmacht ter wereld. De Monuc begon in 2001 tijdens een burgeroorlog die twee jaar later officieel eindigde en waarbij ook de strijdkrachten van andere Afrikaanse staten waren betrokken.

Ondanks het feit dat het officieel vrede is, maken rebellengroepen met name het oosten van Congo onveilig. Het gaat veelal om buitenlandse strijders, zoals de FDLR van Rwandese Hutu's en het Verzetsleger van de Heer (LRA) uit Uganda. Mensenrechtengroepen beschuldigen ook het regeringsleger van het vermoorden en verkrachten van burgers.

De twee eerste processen van het Internationaal Strafhof (ICC), die momenteel in Den Haag worden gevoerd, gaan over oorlogsmisdaden in Oost-Congo.