BRUSSEL - Belgische auto's moeten een nummerplaat met zwarte tekens op een gele achtergrond krijgen, net als Nederlandse wagens. Maar wel met een rood randje om de kentekenplaat heen, zo heeft demissionair staatssecretaris Etienne Schouppe (Verkeer) voorgesteld.

Het rode randje moet tegemoet komen aan bezwaren van vicepremier Joëlle Milquet van de Franstalige christendemocratische partij CDH.

Die wilde liever de kenmerkende rood-witte nummerplaten behouden als 'typisch Belgisch'. Maar rood, geel en zwart vormen ook precies de Belgische driekleur.

Staatssecretaris Schouppe meent vooral dat geel en zwart het beste zichtbaar is voor flitspalen. Hij heeft politieagenten met 220 kilometer per uur langs de flitscamera's gestuurd en door rood licht laten rijden.

Dat gebeurde ook 's nachts. Bij elke test kwam geel-zwart als winnaar uit de bus, stelt hij vrijdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Een besluit over de Belgische nummerplaat is een zaak voor de nieuwe Belgische regering, die gevormd wordt na de verkiezingen op zondag 13 juni.