KINGSTON - De vermeende Jamaicaanse drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke, naar wie een bloedige klopjacht is gestart, is in onderhandeling met de Amerikaanse autoriteiten.

Hij zou zichzelf vrijwillig willen overgeven aan de autoriteiten in New York. Dat bericht de Amerikaanse krant New York Daily News vrijdag op basis van informatie van overheidsfunctionarissen.

Jamaicaanse militairen en agenten kammen al dagen een deel van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston uit op zoek naar Coke en 22 andere vermeende criminelen.

Elf verdachten hebben zich al aangegeven bij de autoriteiten. Meer dan 73 personen zijn tot dusverre omgekomen tijdens de klopjacht en meer dan 560 mensen zijn gearresteerd.

Getuigen meldden echter, dat het werkelijke dodental hoger ligt omdat de regeringstroepen lijken hebben verbrand. De Jamaicaanse autoriteiten stellen dat hiervoor geen bewijs is.

Uitlevering

De Verenigde Staten vroegen vorig jaar zomer al om uitlevering van Coke wegens drugsdelicten, maar premier Bruce Golding van Jamaica weigerde.

Golding was bevriend met de vader van Coke, die onder verdachte omstandigheden omkwam in een Jamaicaanse gevangenis in afwachting van uitlevering aan de VS. Lester Coke gold voorheen als leider van de bende Shower Posse, die nu geleid wordt door zoon Coke.

Politieke forten

De wijk Tivoli Gardens, waar afgelopen dagen de meeste doden vielen, is een van de buurten die bekend staan als de 'politieke forten' omdat ze zijn gebouwd door de twee politieke partijen in het land tijdens machtwisselingen.

De forten zouden 'hun partij' politiek steunen en lokale bendes dragen hier zorg voor. Coke regelde dit in Tivoli Gardens, als opvolger van zijn vader.