CALCUTTA - Zeker tachtig mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een aanslag van maoïsten op een trein in het oosten van India. Daarnaast raakten meer dan tweehonderd mensen gewond. Sommigen van hen zijn er ernstig aan toe.

Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld. Nog nooit heeft een aanslag van maoïsten in India aan zoveel mensen het leven gekost.

Het 'record' stond tot vrijdag op de actie die op 6 april dit jaar aan 75 agenten het leven kostte in de deelstaat Chhattisgarh. Zij werden vanuit een hinderlaag beschoten.

Luxueuze slaaptrein

Dertien wagons van een luxueuze slaaptrein die onderweg was van Calcutta naar Mumbai (Bombay), ontspoorden rond half twee 's nachts (lokale tijd) door een explosie op of langs het spoor.

Dat gebeurde ongeveer 135 kilometer ten westen van Calcutta in de deelstaat West-Bengalen. Vervolgens reed een goederentrein uit de tegenovergestelde richting in op de ontspoorde wagons.

Brokstukken

Volgens de politie kan het dodental nog verder oplopen. Er werd vrijdagmiddag (onze tijd) nog naar slachtoffers gezocht in de verwrongen brokstukken van de ontspoorde wagons.

Een overlevende vertelde dat reizigers in de ontsporende trein door de lucht vlogen. ''Ik kwam vast te zitten tussen twee stoelen, terwijl een ijzeren staaf op mijn hand drukte'', aldus Vinayak Sadna. ''Ik zat drie uur lang vast voordat ik eruit werd getrokken. Mijn vrouw wordt nog steeds vermist.''

Rebellen

De rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, aldus het Indiase persbureau Press Trust of India. Later belde een zegsman van de beweging op om die bekentenis weer in te trekken. Maar op de plek des onheils werden naast het spoor pamfletten van de rebellen gevonden, zo meldde de politie.

De rebellen voeren geregeld aanslagen uit op de politie, overheidsgebouwen en infrastructuur. De afgelopen maanden hebben ze meer aanvallen uitgevoerd als antwoord op een regeringsoffensief om de maoïsten uit hun bases in de jungle te verdrijven.

Arme boeren

De opstand van de maoïsten begon eind jaren zestig. Sindsdien zijn duizenden mensen omgekomen. De linkse rebellen vechten naar eigen zeggen voor de rechten van arme boeren en landloze arbeiders. In de steden genieten ze nauwelijks steun. De opstandelingen krijgen steeds meer invloed in het oosten, midden en zuiden van het land. Ze zijn inmiddels actief in twintig van de 28 staten die het land telt.

Volgens de regering persen de rebellen bedrijven af en levert hen dat jaarlijks meer dan 300 miljoen dollar (223 miljoen euro) op. De harde kern van de opstandelingen zou bestaan uit zes- tot achtduizend strijders.

Maoïsten

Volgens de regering persen de rebellen bedrijven af en levert hen dat jaarlijks meer dan 300 miljoen dollar (223 miljoen euro) op. De regering verklaarde eerder met de rebellen te willen onderhandelen, als zij de wapens neerleggen. De maoïsten willen alleen praten als het offensief van de politie wordt gestopt.

Er worden momenteel meer dan 60.000 deels paramilitair uitgeruste agenten ingezet in de strijd tegen de rebellen. Door de nieuwe aanslag groeit in India de druk op de regering om ook het leger in te zetten tegen de rebellen.

Treinexplosie India