NEW ORLEANS - De Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag 125 vissersboten met bemanning teruggeroepen nadat meerdere personen aan boord ziek waren geworden tijdens het opruimen van olie in de Golf van Mexico.

De vissers zijn ingehuurd door oliemaatschappij BP om olie te ruimen die zich uit een lekkende bron verspreidt over de Golf van Mexico.

De bemanningen van drie boten maakten melding van misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en pijn op de borst, aldus de Amerikaanse kustwacht.

Zeker een persoon is met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. De vissers zouden geen beschermende kleding en handschoenen hebben gedragen.

Top Kill

Half april ontstond na het zinken van een platform het lek waaruit enorme hoeveelheden olie stromen. Het is BP nog niet gelukt het lek te dichten. Woensdag startte het bedrijf met operatie Top Kill. Er wordt boorvloeistof in het gat gespoten met daarop cement.

Eerder werd geprobeerd een koepel over het lek te plaatsen, maar dat mislukte.

Chemische stof

BP gebruikt ook de omstreden chemische stof Corexit in de strijd tegen de olievervuiling. Deze stof wordt in de bron gespoten en lost de olie op om te verhinderen dat hij de oppervlakte van de zee bereikt.

Ook zijn chemische middelen ingezet om olie aan de oppervlakte te bestrijden. Mogelijk zijn de gebruikte stoffen oorzaak van de gezondheidsklachten van de vissers.