KINGSTON - Premier Bruce Golding van Jamaica ligt onder vuur vanwege de al dagen durende klopjacht op een vermeende drugsbaron in de hoofdstad Kingston. Daardoor zijn al zeker 49 mensen omgekomen.

De Jamaicaanse krant The Gleaner stelde donderdag dat de klopjacht slechts een afleidingsmanoeuvre is van de regering om te verhullen dat ze jarenlang geheuld heeft met de ondergedoken Christopher 'Dudus' Coke en andere criminelen.

De krant roept de Jamaicanen en lokale organisaties op samen een vuist te maken. De oppositie wil dat Golding aftreedt.

De Verenigde Staten vroegen vorig jaar zomer al om uitlevering van Coke wegens drugsdelicten, maar de premier weigerde.

Telefoontaps

Volgens hem waren de aanklachten op dubieuze telefoontaps gebaseerd en zou de uitlevering in strijd zijn met internationale wetgeving. Hij en de regerende Arbeiderspartij van Jamaica zouden Coke al jaren de hand boven het hoofd houden.

Na maandenlange ontkenning gaf Golding onlangs toe dat hij ermee had ingestemd dat zijn partij een Amerikaanse advocatenfirma inhuurde, die bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou lobbyen ten faveure van Coke.

De regering heeft inmiddels ook de jacht geopend op minstens 23 andere bendeleden. Huis na huis wordt gezocht naar de verdachten. Zeker vijfhonderd mensen zijn al gearresteerd, maar Coke is nog altijd voortvluchtig.