PARAMARIBO - Het buitenland moet Suriname zijn gang laten gaan. Dat heeft de Surinaamse oud-president Jules Wijdenbosch woensdagavond gezegd tijdens het overwinningsfeest van de Mega Combinatie.

Deze door ex-legerleider Desi Bouterse geleide politieke groepering is winnaar geworden van de parlementsverkiezingen dinsdag.

Bouterse zou aanvankelijk het woord voeren op de bijeenkomst in de hoofdstad Paramaribo. Hij liet uiteindelijk toch de honneurs aan Wijdenbosch.

Een functionaris van de Mega Combinatie zei dat Bouterse druk aan het onderhandelen was over de vorming van een regering met kandidaat-partners. Wijdenbosch was lijstduwer op de kandidatenlijst van de Mega Combinatie.

Verhagen

In zijn oproep aan het buitenland om Suriname zijn gang te laten gaan noemde Wijdenbosch geen namen van landen die dat wel zouden doen. Eerder op de dag had minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gezegd dat de keuze van de Surinaamse kiezers moet worden gerespecteerd, maar dat de ex-legerleider niet welkom is in Nederland als hij in de regering komt of president wordt.

Dat Bouterse zich kandidaat stelt voor de verkiezing van de president later dit jaar is nog lang niet zeker. Op het overwinningsfeest bleek dat er voor de aanhang van de Mega Combinatie ook andere opties zijn.

Vooral de naam van Jennifer Simons werd veel genoemd. Zij stond bij de verkiezingen zesde op de kandidatenlijst. ''Het wordt tijd dat we voor het eerst een vrouwelijke president krijgen en Simons is geschikt. Ze doet al zo lang mee'', zei Marian Emanuelson.

Ook Humphrey Rigters gaf hoog op van de kwaliteiten van Simons. ''Ze gaat heel vaak de wijken in om te kijken wat er allemaal speelt onder de mensen'', zei Rigters. ''Voor de sociaal zwakkeren wil ze veel doen.''

Commotie over Surinaamse verkiezingen