MOSKOU - Het parlement van Rusland is weer in opspraak. Op de website YouTube is een video geplaatst waarop te zien is hoe leden van de Doema massaal sjoemelen bij de stemming over een wetsvoorstel.

De opname is gemaakt op 19 mei, toen de Doema stemde over een nieuwe verkeersregel. Parlementsleden rennen door de zaal en drukken bij elke zetel op een knop, zonder dat de voorzitter ingrijpt.

Uiteindelijk stemden 449 van de 450 parlementsleden voor het voorstel, ook al waren maar 88 afgevaardigden aanwezig bij de stemming.

Twintig seconden

De leden van de Doema hebben twintig seconden om hun stem uit te brengen. Een fitte afgevaardigde kan in die tijd negen keer stemmen, rekende een Russische televisiezender uit.

De grootste partij in het parlement, Verenigd Rusland, legde de schuld niet bij de afgevaardigden die voor anderen stemden, maar juist bij de afwezigen voor wie ze stemden.

''We moeten een einde maken aan de schande dat afgevaardigden afwezig zijn. De Doema moet af van de spijbelende parlementariërs'', zei partijkopstuk Sergej Neverov woensdag.