HOUSTON - De Amerikaanse regering heeft oliemaatschappij BP toestemming gegeven voor de zogenoemde 'Top Kill'-methode om het aanhoudende olielek in de Golf van Mexico te bestrijden. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdag laten weten.

BP is vervolgens ook vrij wel meteen begonnen met de zogenoemde 'Top Kill'-operatie om het aanhoudende olielek in de Golf van Mexico te bestrijden. Dat heeft een woordvoerder van BP laten weten.

Bij Top Kill maken ze van bovenaf (van de 'top') een einde aan ('kill') het lek. Ze pompen onder hoge druk heel zware boorvloeistof in het gat, waardoor er nauwelijks nog olie kan weglekken.

Voor de zekerheid kunnen ze daar nog van alles bovenop stapelen, om te voorkomen dat de boorvloeistof met de olie ontsnapt.

Toestemming

Schout-bij-nacht admiraal Mary Landry zei dat de regering toestemming heeft gegeven na overleg met de kustwacht. De procedure is als veilig beoordeeld. Experts van BP schatten de slagingskans op 60 tot 70 procent.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar, is onderweg naar het rampgebied om de poging het lek te dichten van dichtbij mee te maken. Als de poging om 'Top Kill' toe te passen slaagt, duurt het nog twee dagen voordat duidelijk is of het systeem heeft gewerkt.