LJUBLJANA - Servië gaat door met de jacht op Ratko Mladic, ook als die wordt doodverklaard. Dat heeft de Servische premier Mirko Cvetkovic woensdag laten weten tijdens een bezoek aan Slovenië.

De familie van de Bosnisch-Servische oud-generaal heeft de rechter zondag in Belgrado om de doodverklaring gevraagd.

Het gaat de familie daarbij niet in de eerste plaats om materiële redenen, aldus de advocaat. Ze zijn vooral moe van de bijna dagelijkse huiszoekingen en ondervragingen door de Servische politie.

De oud-generaal wordt door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden.

Gezondheidsproblemen

De arrestatie van Mladic is een voorwaarde voor een Servische toetreding tot de Europese Unie. Cvetkovic zei dat Servië vastbesloten is het lidmaatschap te verwerven.

''We speuren alle gangen na die we nog niet zijn nagegaan. Hij is een zieke man en heeft zeker geld nodig'', zei Cvetkovic. ''Als we artsen en financiers vinden, zullen we hem te pakken krijgen''.

Het is bekend dat Mladic al langere tijd gezondheidsproblemen heeft. In 2000 en 2001 is hij in een ziekenhuis behandeld voor ernstige maagklachten. Daarnaast heeft hij een hartkwaal. En terwijl er al zeven jaar intensief op hem gejaagd wordt is er nooit ook maar één spoor van hem gevonden, aldus advocaat Saljic.