MOSKOU - De Sovjet-Russische dictator Josef Stalin (1879-1953) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog tot twee keer toe een moordaanslag op Adolf Hitler (1889-1945) afgeblazen.

Stalin vreesde dat Hitlers vervanger de strijd tegen de westerse geallieerden zou staken, maar niet de oorlog tegen de Sovjet-Unie.

Dat heeft de vooraanstaande Russische generaal en ex-minister van Binnenlandse Zaken Anatoli Koelikov dinsdag gezegd op een conferentie van historici in Moskou. Hij kondigde aan in een nog te verschijnen boek met details te komen.

In 1943 werd in Rusland een plan gemaakt om de bunker waar Hitler zich ophield, aan te vallen en de Duitse heerser te doden. In 1944 werd tot in detail een moordaanslag beraamd met behulp van een geheim agent die het vertrouwen van de top van de Duitse nazi's genoot.

Zelfmoord

Stalin blies beide plannen af. Hitler pleegde 30 april 1945 zelfmoord in Berlijn, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Stalins Sovjet-Unie was aanvankelijk een bondgenoot en cruciaal leverancier van grondstoffen van Hitlers Derde Rijk. Nadat Hitler in juni 1941 ook de Sovjet-Unie had aangevallen, schaarde dat land zich bij de geallieerden.