SEOUL - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft woensdag China opgeroepen het bewind in Noord-Korea onder druk te zetten. Ze zei dat woensdag tijdens een bezoek aan Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea.

Clinton kwam uit Peking, waar de VS en China eerder een tweedaags topoverleg voerden.

Clinton wil Zuid-Korea steunen in de ruzie met het stalinistische noorden. Die is hoog opgelopen sinds Noord-Korea op 26 maart een Zuid-Koreaans marineschip torpedeerde.

Clinton voert woensdag overleg met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak en Yu Myung-hwan, minister van Buitenlandse Zaken in Zuid-Korea.

Antwoord

In gesprek met verslaggevers zei de Amerikaanse bewindsvrouw dat de torpedoaanval, waarbij de korvet Cheonan tot zinken werd gebracht en waarbij 46 opvarenden om het leven kwamen, een ''krachtig maar afgewogen'' antwoord vereist.

Noord-Korea moet volgens Clinton stoppen met provocaties en bedreigingen. Washington heeft volgens haar ''extra opties'' in overweging om Pyongyang verantwoording te laten afleggen voor het incident.

Nieuwe sancties

Dinsdag dreigde Noord-Korea alle banden met het zuiden te verbreken. China heeft tot kalmte gemaand en duidelijk gemaakt dat het tegenstander is van nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zhang Zhijun zei dat zijn land nog steeds evalueert wat er precies is gebeurd met het Zuid-Koreaanse schip.

Hij beklemtoonde dat de dialoog altijd beter is dan de confrontatie.

Hillary Clinton in Seoul