PARAMARIBO - De Mega Combinatie van oud-legerleider Desi Bouterse heeft de parlementsverkiezingen in Suriname gewonnen.

Na het tellen van vrijwel alle stemmen in de hoofdstad Paramaribo en het merendeel van de negen andere kiesdistricten werd woensdagmorgen duidelijk dat de Mega Combinatie de overwinning niet meer kon ontgaan.

Het samenwerkingsverband van Bouterse heeft 23 zetels in het 51 leden tellende parlement gehaald. Het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan bleef steken op veertien zetels. De zetelverdeling kan nog wat verschuiven omdat niet alle stemmen zijn geteld.

De A-Combinatie van de voormalige rebellenleider Ronny Brunswijk kwam op zeven zetels uit en de Volks Alliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo heeft zes zetels binnengehaald. De resterende zetel is voor DOE.

Samenwerkingsverband

De Mega Combinatie is een samenwerkingsverband van vier partijen. Binnen die alliantie is de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse veruit de grootste partij. Bij de verkiezingen van vijf jaar geleden haalde de NDP vijftien zetels.

De Mega Combinatie bleef verwijderd van de absolute meerderheid van 26 zetels in het 51 zetels tellende parlement. De groepering moet daarom bondgenoten zien te vinden.

Een van de kandidaten had de Volks Alliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo kunnen zijn. Die liet woensdagmorgen op de televisie weten dat hij samenwerking met de Mega Combinatie niet uitsluit.

Bouterse heeft echter laten weten dat hij zelf niet voelt voor samenwerking met de Volks Alliantie.

Prominente rol

Samenwerking tussen de Mega Combinatie en het Nieuw Front ligt ook niet voor de hand. President Venetiaan liet enkele weken geleden doorschemeren dat hij niet in zee wil gaan met een Mega Combinatie waarin Bouterse een prominente rol speelt.

Ook is het niet waarschijnlijk dat de A-Combinatie met de Mega Combinatie gaat samenwerken. In de afgelopen vijf jaar was de A-Combinatie een partner van het Nieuw Front in de regering.

Bij de verkiezingen van dinsdag kozen de Surinamers naast een parlement 116 vertegenwoordigers voor districtsraden (regio's) en 752 leden voor de ressortraden (lokale besturen).

President

De verkiezingen voor het presidentschap hebben in de zomer plaats. Om door het parlement tot president te worden gekozen, heeft een kandidaat een tweederdemeerderheid nodig.

Als dat na twee ronden niet is gelukt, gaat de Verenigde Volksvergadering een president kiezen. Die volksvergadering bestaat uit het parlement, de districtsraden en de ressortraden.

Een presidentskandidaat heeft dan genoeg aan de helft plus een van de stemmen. Bij de keuze van een president staat de Mega Combinatie sterk, want volgens de voorlopige uitslagen heeft die groepering ook daar de meeste zetels in de wacht gesleept.

Verkiezingen Suriname