KINGSTON - Bij de klopjacht op een drugsbaron in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston zijn dinsdag zeker zestig doden gevallen. Dat meldden ziekenhuisbronnen.

Ook vielen er 25 gewonden en werden ruim tweehonderd arrestaties verricht, meldde de politie van de eilandstaat.

Circa duizend militairen en agenten bestormden in Kingston de wijk Tivoli Gardens. Daar zou drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke vertoeven.

Bendeleden en aanhangers van Coke domineren onder meer deze wijk in het westelijk deel van het centrum van Kingston.

Ze verzetten zich met barricades en vuurwapens tegen de aanhouding van Coke. De Verenigde Staten willen al geruime tijd de uitlevering van Coke wegens drugsdelicten.

Klopjacht

In de klopjacht op de 42-jarige Coke trokken honderden militairen en politieagenten in volle gevechtsuitrusting van woning naar woning. Bewoners waren opgeroepen binnen te blijven. Ook werden helikopters ingezet.

De drugsbaron zou leiding geven aan de internationale drugsbende die actief is in de VS en het Caraïbische gebied.

Bij het handhaven van de drugshandel zijn de afgelopen decennia ruim duizend doden gevallen in Jamaica en de VS. Daarom moet Coke voor een rechter in New York verschijnen.

Lokale weldoener

Zijn aanhangers zien hem meer als een soort lokale weldoener. Hij investeert in de lokale gemeenschap, deelt voedsel uit en bemiddelt in conflicten. Bovendien kent Tivoli Gardens de laagste criminaliteitscijfers.

Het geweld in de wijk duurt al enkele dagen en dreigt zich nu ook te verspreiden naar andere delen van de stad. De toeristische gebieden in het noorden van het eiland zijn tot nu toe rustig gebleven.