ISLAMABAD - Het hooggerechtshof in Pakistan staat achter de vrijlating vorig jaar van een radicale moslimleider die er door India van wordt beschuldigd het brein achter de aanslagen in Mumbai te zijn, zo bepaalde het hof dinsdag.

Volgens het hof heeft de Pakistaanse regering, die tegen de vrijlating in beroep was gegaan, onvoldoende bewijs op tafel gelegd tegen Hafiz Mohammad Saeed.

Pakistan beschuldigt India er op zijn beurt van te weinig bewijs te hebben aangeleverd om hem te vervolgen.

Saeed, de oprichter van de verboden Lashkar-e-Taiba (LeT), werd eind 2008 opgepakt, maar een rechter liet hem vorig jaar ook vrij wegens gebrek aan bewijs. De Pakistaanse regering ging hiertegen in beroep, mede onder druk van India.

Levend

Bij de aanslagen in Mumbai kwamen in 2008 meer dan 160 mensen om. Volgens India coördineerde LeT de aanslagen van tien militanten op de financiële hoofdstad. Indiase veiligheidsdiensten schoten negen daders dood en wisten de tiende levend te pakken te krijgen.

Een Indiase rechtbank veroordeelde de 22-jarige Pakistaan Ajmal Amir Kasab enkele weken geleden tot de doodstraf. Pakistan erkent dat de aanslagen in Mumbai waren uitgedacht op zijn grondgebied en vervolgt zeven verdachten voor hun rol in het bloedbad.

Moslimopstand

Saeed richtte de LeT in de jaren negentig op om zich aan te sluiten bij een moslimopstand tegen Indiase zeggenschap in de betwiste regio Kasjmir. Hij stapte op als leider toen India de beweging beschuldigde van een aanslag op het Indiase parlement in 2001.

Pakistan verbood de LeT in 2002. Pakistan pakte Saeed op omdat hij ervan werd beschuldigd een liefdadigheidsinstelling te runnen die al-Qaeda financieel steunt.

De uitspraak dinsdag van het Pakistaanse hof is waarschijnlijk niet bevorderlijk voor de banden tussen India en Pakistan. De beide landen hervatten onlangs onderlinge gesprekken die waren stilgelegd na de aanslagen. De nucleaire machten voerden sinds 1947 drie keer oorlog met elkaar.