HOUSTON - Experts van de Britse oliemaatschappij BP zijn erin geslaagd olie af te tappen uit de lekkende bron in de Golf van Mexico.

''Tot nog toe gaat het extreem goed'', aldus BP-directielid Kent Wells zondag in de Amerikaanse stad Houston.

De technici gebruikten een buis van ruim anderhalve kilometer lang, die met behulp van robots op de zeebodem in de olieput met een doorsnede van 53 centimeter werd geplaatst.

Met de installatie kan een groot deel van de olie aan de oppervlakte worden gebracht en in een tanker worden gepompt.

Booreiland

Een door BP geleased booreiland zonk kort na een explosie op 20 april, circa tachtig kilometer uit de kust van Louisiana.

Elf arbeiders kwamen om het leven. In de afgelopen periode zijn al tientallen miljoenen liters olie in het milieu terechtgekomen.

BP heeft in de afgelopen weken diverse plannen bedacht om het lek in de pijpleiding op anderhalve kilometer diepte te dichten. Tot nog toe leverden deze initiatieven maar weinig op. Het is nog onduidelijk in hoeverre de stroom weglekkende olie nu is ingedamd.

Milieuramp

Het olielek in de Golf van Mexico heeft inmiddels het etiket 'grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis' overgenomen van de ramp met de Exxon Valdez in 1989 bij Alaska.

Zondag bleek dat wetenschappers enorme onderzeese olieslierten hebben ontdekt bij een poging de omvang van de olieramp te meten. Dit duidt er op dat de schade voor het milieu vele malen groter is dan tot nu toe werd gedacht.

Alarmerend

''Er zit een schokkende hoeveelheid olie in diep water in vergelijking met wat je ziet op het wateroppervlakte. Dit is alarmerend'', citeerde The New York Times onderzoekster Samantha Joye van de Universiteit van Georgia.

In de buurt van sommige olieslierten was het zuurstofgehalte in het water ongeveer een derde gedaald, wat gevaarlijk kan zijn voor dieren en planten.

Publiekelijk

De Amerikaanse autoriteiten hebben BP opgedragen publiekelijk duidelijk te maken wat het bedrijf financieel gaat bijdragen aan het opruimen van de olie.

Het bedrijf is bezig een koepel op de bron te plaatsen om de olie op te vangen. Dit zal naar verwachting in de nacht van zondag op maandag volbracht zijn.