Nieuwe poging olie op te vangen voor kust VS

HOUSTON/PORT FOURCHON - De oliemaatschappij BP doet in de nacht van zaterdag op zondag een nieuwe poging om olie die onbeheerst uit een bron de Golf van Mexico instroomt, af te tappen.

Dit zei een van de betrokkenen van BP, Doug Suttles, zaterdag in de plaats Robert in Louisiana.

De onderneming wil met behulp van robots op de zeebodem 1,6 kilometer onder het wateroppervlak bij de bron de olie aftappen.

De olie moet dan via de aangebrachte leiding worden overgeheveld naar een olietanker. Een eerste poging om zo grip te krijgen op de stroom olie mislukte zaterdag.

Olieslierten

Wetenschappers hebben in de Golf van Mexico op grote diepte enorme olieslierten ontdekt, bij een poging de omvang van de olieramp door een gezonken booreilend te meten. Een van de oliewolken was 16 kilometer lang en 90 meter breed, berichtten Amerikaanse media zondag.

''Er zit een schokkende hoeveelheid olie in diep water in vergelijking met wat je ziet op het wateroppervlakte'', aldus onderzoekster Samantha Joye van de Universiteit van Georgia.

In de buurt van sommige olieslierten was het zuurstofgehalte in het water ongeveer een derde gedaald, wat gevaarlijk kan zijn voor dieren en planten. ''Dit is alarmerend'', sprak de wetenschapster.

Grote zorg

De Amerikaanse regering ziet de toenemende olievervuiling met grote zorg aan. Washington eiste zaterdag van de baas van BP, Tony Hayward, ''onmiddellijke, duidelijke en publieke opheldering'' over wat de onderneming denkt te vergoeden in deze zaak.

Washington vreest de grootste milieuramp in de geschiedenis van het land. Dat was tot dusverre de olievervuiling bij Alaska die in maart 1989 werd veroorzaakt door de schipbreuk van de tanker Exxon Valdez.

Hayward zei vrijdag in een Britse krant dat de olie die nu in de Carabische zee stroomt, naar verhouding een bijzonder kleine hoeveelheid vertegenwoordigt.

De problemen begonnen 20 april met een explosie op een booreiland waarbij elf mensen het leven verloren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie