Thaise regering zet strijd tegen demonstranten voort

BANGKOK/LONDEN - De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zaterdag laten weten dat regering en leger de acties tegen de demonstranten in Bangkok eensgezind voortzetten.

Zijn regering ''zal niet wijken'' voor de druk van de protestbeweging, zei hij in een toespraak op de televisie.

Het legeroptreden is nu nog de enige manier om een einde te maken aan de activiteiten van de roodhemden, de in rode kleding gestoken demonstranten.

Die eisen al maanden, verschanst in het zakencentrum van de hoofdstad, dat de regering van Abhisit het veld ruimt.

Orde

De premier heeft beklemtoond dat de orde moet worden hersteld. ''We doen dit omdat het goed is voor het land'', aldus de premier.

''We kunnen dit land niet in de handen van gewapende bendes laten.'' De strijdkrachten zouden ook scherpschutters op daken hebben geplaatst die op betogers schieten.

Ontruimen

Eenheden van het Thaise leger proberen de uitvalsbasis van de roodhemden te ontruimen. Het gebied van ongeveer 3,5 vierkante kilometer is met prikkeldraad afgesloten en militairen schieten met scherp op betogers. Die bestoken militairen met onder meer molotovcocktails.

Het dodental door het geweld van de afgelopen drie dagen is zaterdag met acht opgelopen tot 24. Het aantal gewonden is tot boven de 185 gestegen.

Doden

Sinds begin maart zijn circa vijftig mensen gedood bij confrontaties tussen roodhemden en leger of politie.

Waarnemers spreken sinds vrijdag van een escalatie van het geweld in Bangkok, die sterk doet denken aan een burgeroorlog.

Ontbinden

Legerleider generaal Anupong Paojinda liet zich volgens de BBC ontvallen dat dit politieke conflict het best kan worden opgelost door de volksvertegenwoordiging te ontbinden. De roodhemden willen dat juist ook om nieuwe verkiezingen te houden.

Thaise waarnemers zien in de legerleider een figuur die het liefst niets met de betogingen te maken heeft en ze al helemaal niet wil neerslaan. Bovendien gaat hij eind september met pensioen.

Keihard

Zijn mogelijke opvolger, generaal Prayuth Chan-ocha zou juist keihard willen optreden tegen de betogers. Hij zou al sinds een jaar zijn superieur Anupong Paojinda overvleugelen.

Hij stuurt speciale eenheden, vooral soldaten van een aantal infanteriedivisies die de bijnaam 'oosterse tijgers' hebben, op de betogers af.

Onrust in Thailand

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie