Montenegro straft oorlogsmisdadigers

AMSTERDAM - Een hof in Montenegro heeft zaterdag zes voormalige militairen van het Joegoslavische leger schuldig bevonden aan het begaan van oorlogsmisdaden tegen Kroaten.

De zes zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van achttien maanden tot vier jaar.

Volgens het hof hadden de zes 'opdracht gegeven tot en deelgenomen aan marteling en onmenselijke behandelingen en hebben zij aanzienlijk leed aangericht bij krijgsgevangenen en burgers'.

De slachtoffers kwamen voornamelijk uit de Kroatische stad Dubrovnik en waren overgebracht naar een gevangenenkamp in een kuststadje in Montenegro. De misdaden vonden plaats in de oorlogsjaren 1991 en 1992.

Gruweldaden

Het vonnis is een teken dat Montenegro en andere Balkanlanden gruweldaden uit de oorlog onder ogen komen als onderdeel van hun pogingen lid te worden van de Europese Unie. Montenegro streed in de Joegoslavische oorlogen aan de zijde van Servië tegen Kroatië.

Vijf veroordeelden werden direct vrijgelaten omdat zij hun straftermijn in voorarrest hadden uitgezeten. De zesde veroordeelde kreeg een celstraf van vier jaar en blijft in de gevangenis.

Tip de redactie