Clegg verdedigt coalitie met Conservatieven

LONDEN - De Britse vicepremier en partijleider van de Liberaal-Democraten, Nick Clegg, heeft zijn besluit verdedigd om een regeringscoalitie met de Conservatieven te vormen.

Een samenwerking met Labour, zoals veel partijgenoten hadden gewild, zou ''onwerkbaar'' zijn geweest en niet uit te leggen aan de kiezers.

In een interview zaterdag met The Guardian erkent Clegg dat de deal met de Conservatieven tot ''verbazing en enige ergenis'' bij zijn achterban heeft geleid.

Volgens de liberale voorman was deze coalitie echter het logische gevolg van de verkiezingsuitslag.

Instabiel

Door de winnende Conservatieven aan een absolute meerderheid te helpen, hebben de Liberaal-Democraten voor een stabiele regering in economisch zware tijden gezorgd. Een samenwerking met Labour had tot een instabiele minderheidsregering geleid, aldus Clegg.

De Liberaal-Democraten houden zondag een besloten partijbijeenkomst. Dan zal Clegg uitleg geven over de coalitieonderhandelingen die tot de nieuwe regering hebben geleid.

Verzet

De zaterdageditie van The Times meldde dat de vicepartijleider van de Liberaal-Democraten, Vince Cable, zich tot het laatst toe heeft verzet tegen een coalitie met de Conservatieven.

Hij zou dat in een serie telefoongesprekken met - toen nog - premier Gordon Brown van Labour hebben laten weten, aldus de krant op gezag van bronnen binnen de Liberaal-Democraten.

Druk

Cable is staatssecretaris van Handel in de nieuwe regering van premier David Cameron.

De uitspraken van Cable en het gemor binnen de achterban van beide partijen leggen druk op de prille samenwerking tussen beide partijen, die programmatisch verder van elkaar afstaan dan de Liberaal-Democraten en Labour.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie