Sudanees leger verovert JEM-bolwerk Darfur

KHARTOEM - Het Sudanese leger heeft een belangrijk rebellenbolwerk in Darfur met geweld veroverd.

''We hebben Jebel Moon van de Rechtvaardigheids- en Gelijkheidsbeweging (JEM) bevrijd en 106 leden gedood'', aldus een legerwoordvoerder zaterdag.

De JEM heeft het aantal slachtoffers niet bevestigd.

Het leger nam 61 rebellen gevangen en nam een aantal voertuigen in beslag. De woordvoerder maakte niet bekend of er slachtoffers aan Sudanese zijde gevallen zijn.

De Sudanese minister van Binnenlandse Zaken zei dat de politie donderdag ook een aanval van de rebellen in het zuiden van Darfur heeft tegengehouden.

Konvooi

De JEM-rebellen zouden een voedselkonvooi hebben aangevallen. De JEM weersprak dit en zei dat haar troepen zich verdedigden tegen een aanval van het leger. Daarbij zouden dertig rebellen en 27 leden van de Sudanese reservepolitie zijn gedood en tientallen mensen gewond zijn geraakt.

Sinds de verkiezingen in Sudan op 15 april is het leger volgens de JEM een militair offensief begonnen.

Vredesproces

Dat is volgens hem ook de reden waarom het vredesproces in het land stilligt. Volgens het leger heeft de JEM de afgelopen weken verschillende dorpen in Darfur aangevallen en geplunderd.

De grootste rebellenbeweging van Sudan en de regering tekenden in februari een wapenstilstand en een raamakkoord voor verdere onderhandelingen om tot een algehele vredesregeling te komen.

Macht

De regering zou bereid zijn de macht te delen met de JEM, maar de deadline verliep 15 maart zonder dat er een akkoord bereikt werd. De regio werd zeven jaar lang geteisterd door een burgeroorlog waardoor honderdduizenden mensen zijn omgekomen.

Tip de redactie