VN en VS roepen Thailand op tot kalmte

NEW YORK - VN-chef Ban Ki-moon heeft de strijdende partijen in Thailand opgeroepen te stoppen met geweld.

Het aantal doden in de Thaise hoofdstad Bangkok door geweld tussen veiligheidstroepen en antiregeringsbetogers is opgelopen naar zeker zeventien.

Bijna 150 mensen raakten gewond, onder wie enkele buitenlanders. Dat hebben reddingsdiensten zaterdag gemeld. Alle doden zijn Thais.

''De secretaris-generaal volgt met groeiende bezorgdheid de snel stijgende spanningen en het geweld in Thailand'', aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse topdiplomaat.

''Hij roept zowel betogers als autoriteiten op alles te doen wat in hun macht ligt om meer geweld en het verlies van levens te voorkomen.''

Vreedzame oplossing

Ban Ki-moon spoort de partijen dringend aan weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen en de zaak vreedzaam op te lossen.

Ook de Verenigde Staten toonden grote bezorgdheid. Washington riep alle betrokken partijen op tot terughoudendheid en het zoeken van een manier om onenigheden vreedzaam en middels democratische instellingen op te lossen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voedselvoorraden

De antiregeringsbetogers hebben zaterdag echter laten weten nog niet te stoppen met protesteren. Hun voorraad eten, water en brandstof begon wel op te raken sinds het leger hun kampement in het centrum van Bangkok omsingelde en er niemand meer in of uit laat, aldus een van de leiders van de 'roodhemden'.

Volgens hem is de regering verantwoordelijk voor het geweld tussen militairen en demonstranten.

Molotovcocktails

De situatie in het al twee maanden onrustige Bangkok loopt steeds verder uit de hand. Militairen hebben wegen geblokkeerd en controleposten opgezet rondom het kampement van de 'roodhemden', dat zich uitstrekt over enkele vierkante kilometers in het chique zakencentrum van de miljoenenstad.

Vanaf gebouwen schieten ze op betogers, die gewapend met molotovcocktails, vuurwapens en zelfgemaakte vuurpijlen zichzelf verdedigen.

Waterkanon

De betogers verlieten vrijdag hun door het leger omsingelde en bewapende kampement. Ze staken een lege politiebus in brand en beschadigden legervoertuigen en een waterkanon. Ook gooiden ze stenen en vuurwerk naar militairen, die het vuur op hen openden.

Meer dan honderd medewerkers van de Japanse ambassade in het centrum van het district moesten worden ontzet vanwege hevige gevechten en explosies die om het gebouw plaatsvonden. De nabijgelegen Amerikaanse ambassade is sinds donderdag dicht.

Rookpluimen

Het geweld duurde voort in de nacht van vrijdag op zaterdag. ''Mijn oren tuiten door al het schieten van vannacht'', zei een winkeleigenaresse in het gebied. Zaterdagochtend vroeg stegen er rookpluimen uit boven de stad en was de situatie nog altijd gespannen.

Geweld Thailand

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie