Australisch zeilmeisje weer veilig thuis

SYDNEY - De Australische zeilster Jessica Watson heeft zaterdag na 210 dagen op zee haar boot aangemeerd in de haven van Sydney.

Het 16-jarige zeilmeisje voer zaterdagmiddag (lokale tijd) met haar roze jacht over de eindstreep, een maand eerder dan gepland en drie dagen voor haar zeventiende verjaardag.

De avonturier is de jongste persoon die in haar eentje, zonder hulp en non-stop in zeven maanden tijd de wereld rond heeft gezeild.

Toch is het nog maar de vraag of dit als een officieel record de boeken in gaat. De instantie die zeilrecords bijhoudt, de WSSRC, heeft de categorie jongste zeil(st)er opgeheven.

Ook vinden critici dat Watson, die ongeveer 23.000 zeemijlen voer over vooral het zuidelijk halfrond, niet ver genoeg boven de evenaar heeft gevaren om het als een record te registreren.

Onder vuur

Tienduizenden wachtten haar op in de haven. ''Ze is thuis'', huilde haar moeder Julie toen Jessica de haven binnen voer. Premier Kevin Rudd feliciteerde haar op een groot roze kleed dat in de haven klaar lag.

Watson en haar ouders lagen onder vuur toen zij in oktober met haar 10 meter lange Pink Lady vertrok vanuit de haven van Sydney, omdat zij te jong zou zijn voor zo'n riskante onderneming. Ondanks dat de autoriteiten de reis afraadden, zette Watson door.

Dekker

Ook de 14-jarige Nederlandse Laura Dekker wil graag solo rond de wereld zeilen, maar Nederlandse rechters hebben bepaald dat ze tot 1 juli onder toezicht van jeugdzorg blijft en niet mag vertrekken. De reis zou te riskant zijn.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie