Complot tegen president Indonesië verijdeld

JAKARTA - De Indonesische politie heeft een complot verijdeld om president Susilo Bambang Yudhoyono te vermoorden.

Dat heeft de nationale politiecommandant, Bambang Hendarso Danuri, vrijdag tegen de pers gezegd.

De president zou samen met andere regeringsfunctionarissen en buitenlandse bezoekers het doelwit van een aanslag zijn tijdens een plechtigheid op 17 augustus, als Indonesië onafhankelijkheidsdag viert.

Het complot werd ontdekt nadat de politie in februari een trainingskamp voor terroristen in de provincie Atjeh in het noorden van Sumatra had ontmanteld.

Militante moslims

Achter het complot zouden militante moslims zitten, die zich zouden hebben laten inspireren door de aanslagen van radicale moslims in november 2008 in de Indiase stad Mumbai. Daarbij kwamen 166 mensen om.

De militanten zouden niet alleen de ceremonie van onafhankelijkheidsdag tot doelwit hebben gekozen.

Zij zouden ook elders op Java en in de hoofdstad Jakarta moordaanslagen hebben willen plegen. Bij de buitenlanders hadden zij het vooral op Amerikanen voorzien.

Islamitische staat

De militante moslims zouden ook hotels hebben willen bezetten. Als het complot was geslaagd, hadden zij Indonesië, het land met de meeste moslims in de wereld, tot islamitische staat willen uitroepen. Ook wilden zij de sharia, de islamitische wetgeving, in het eilandenrijk invoeren.

Danuri zei dat de afgelopen drie maanden dertien terreurverdachten zijn gedood en dat er 58 zijn opgepakt.

Tip de redactie