BISJKEK - In het zuiden van Kirgizië zijn vrijdag opnieuw gevechten uitgebroken tussen aanhangers van de interim-regering en betogers die loyaal zijn aan oud-president Koermanbek Bakijev.

Daardoor is ten minste een dode gevallen. Tientallen mensen raakten gewond, van wie enkelen zwaargewond. Dat hebben Kirgizische autoriteiten en media laten weten.

De interim-regering heeft het provinciehuis in de stad Osj weer in handen, aldus getuigen en media.

De aanhangers van Bakijev bestormden het provinciehuis donderdag na een betoging waaraan circa duizend tegenstanders van de interim-regering deelnamen.

In Osj vochten honderden aanhangers van Bakijev met enkele duizenden aanhangers van de interim-regering. Zij wierpen stenen en sloegen elkaar met stokken.

Bakijev

De interim-regering zegt dat Bakijev zelf achter het opgelaaide geweld zit. Die werd vorige maand tijdens bloedige onlusten uit Bisjkek verdreven.

Hij vluchtte eerst naar het conservatieve islamitische zuiden van het land, waar hij zijn machtsbasis heeft, en week vervolgens uit naar Wit-Rusland.

De interim-regering onder leiding van Roza Otoenbajeva nam de macht van Bakijev over. Ze heeft om zijn uitlevering gevraagd.