Thais geweld laait op na uitstel verkiezing

BANGKOK - Het geweld in Bangkok laaide donderdag weer op nadat de regering van Thailand had besloten tot uitstel van de beloofde verkiezingen.

Onbekenden schoten donderdagavond in de Thaise hoofdstad Bangkok de militair leider van de antiregeringsbeweging neer.

Khattiya Sawasdipol (59), onder zijn aanhangers bekend als de Rode Commandant, is met zware verwondingen opgenomen op de afdeling intensive care van een ziekenhuis. Dat heeft een van zijn naaste medewerkers bekendgemaakt.

De militair strateeg van de oppositiebetogingen zou net bezig zijn geweest een interview te geven aan de International Herald Tribune, zo meldt die Amerikaanse krant.

Zware explosie

Volgens getuigen deed zich donderdagavond een zware explosie voor in het centrum van Bangkok, waar de betogers een groot kamp hebben ingericht, dat is omsingeld door het leger.

In het gebied werden ook geweerschoten gehoord. Bij de incidenten viel één dode en raakten acht andere mensen gewond.

Wapenspecialist

De Rode Commandant is een wapenspecialist die ooit in dienst was van het leger van Thailand.

De Thaise regering beschouwt hem als een terrorist, die verantwoordelijk zou zijn voor tientallen granaataanvallen, waarbij meer dan honderd mensen gewondraakten.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade in Bangkok is vrijdag gesloten. Donderdag braken er in de Thaise hoofdstad opnieuw ongeregeldheden uit tussen demonstranten en het leger.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om voorlopig niet in de buurt van de ambassade te komen. Het ministerie ontraadt alle niet-essentiële reizen naar Bangkok.

Verkiezingen

De Thaise autoriteiten hadden eerder donderdag plannen voor verkiezingen in november in de wacht gezet omdat de antiregeringsdemonstranten in het zakendistrict van Bangkok niet vertrekken.

Premier Abhisit Vejjajiva bood eerder aan het parlement halverwege september te ontbinden en op 14 november verkiezingen te houden als alle partijen zijn verzoeningsplannen zouden accepteren.

De demonstranten, die eisen dat de premier aftreedt, stemden in eerste instantie in met deelname aan het proces, maar inspanningen om hen te laten vertrekken leverden niets op.

Protest

De betogers protesteren al ruim twee maanden voor onmiddellijke verkiezingen. In die periode kwamen bijna dertig mensen om en ongeveer duizend personen raakten gewond in een serie confrontaties tussen autoriteiten en betogers in het ergste politieke geweld in Thailand in bijna twintig jaar tijd.

De Thaise militairen willen de zone waar de betogers zich ophouden, omsingeld houden. Betogers die willen vertrekken mogen dat, maar er mag niemand meer in. Ook willen de militairen scherpschutters in stelling brengen rond de betogers.

De demonstranten waren er niet van onder de indruk. Een van de protestleiders bezwoer daarnaast dat zijn aanhangers bereid zijn te vechten tot de dood.

Tip de redactie