AMSTERDAM - Het reddingswerk bij de Russische kolenmijn waar zich afgelopen weekend twee explosies voordeden, is donderdag gestaakt wegens explosiegevaar. Het dodental van de ramp in 's lands grootste kolenmijn is inmiddels tot 66 gestegen.

Er zitten nog 24 mensen ondergronds vast. Onder de slachtoffers zijn niet alleen kompels, maar ook reddingswerkers. Dit heeft het Russische ministerie van noodsituaties donderdag gezegd.

De Raspadskaja-mijn in Kemerovo werd zaterdag en zondag door twee explosies getroffen. Onder de slachtoffers bevinden zich reddingswerkers die na de eerste explosie de mijn in gingen en verrast werden door de tweede ontploffing.

Methaangas

Beide explosies zijn waarschijnlijk veroorzaakt door methaangas. Het reddingswerk werd donderdag gestaakt omdat zich ondergronds opnieuw grote hoeveelheden methaangas hebben opgehoopt.

Mijnexplosies en andere industriële ongelukken komen vaak voor in Rusland. Veelal gebeuren ongelukken doordat bedrijven of werknemers de veiligheidsvoorschriften niet in acht nemen.