Thaise verkiezingen in de wacht

BANGKOK - De Thaise autoriteiten hebben donderdag plannen voor verkiezingen in november in de wacht gezet omdat de antiregeringsdemonstranten in het zakelijke district van Bangkok niet vertrekken.

''Het is duidelijk dat de roodhemden alleen mondeling hebben ingestemd met de verzoeningsplannen, maar ze weigeren te stoppen met de protesten," aldus een regeringswoordvoerder.

"Daarom is het onmogelijk om verkiezingen te houden, zoals is voorgesteld.''

Premier Abhisit Vejjajiva bood eerder aan het parlement halverwege september te ontbinden en op 14 november verkiezingen te houden als alle partijen zijn verzoeningsplannen zouden accepteren.

De demonstranten, die eisen dat de premier aftreedt, stemden in eerste instantie in met deelname aan het proces, maar inspanningen om hen te laten vertrekken leverden niets op.

Confrontaties

De betogers protesteren al ruim twee maanden voor onmiddellijke verkiezingen.

In die periode kwamen bijna dertig mensen om en ongeveer duizend personen raakten gewond in een serie confrontaties tussen autoriteiten en betogers in het ergste politieke geweld in Thailand in bijna twintig jaar tijd.

Geweld

De Thaise autoriteiten dreigden betogers woensdag af te snijden van voedsel, water, elektriciteit en telefoonverbindingen. Ook dreigden ze geweld te zullen gebruiken als dat noodzakelijk zou zijn.

De demonstranten waren er niet van onder de indruk. De roodhemden lieten weten zelf over generatoren te beschikken.

Bovendien is het volgens hen onmogelijk om hen van elektriciteit af te snijden zonder ziekenhuizen te treffen in het gebied. Een van de protestleiders bezwoer daarnaast dat zijn aanhangers bereid zijn te vechten tot de dood.

Aftreden

De antiregeringsdemonstranten gaan door met hun acties totdat vicepremier Suthep Thaugsuban aftreedt en wordt opgepakt voor zijn rol bij het neerslaan van protesten, waarbij 25 doden vielen.

Suthep heeft iedere verantwoordelijkheid voor het gewelddadig optreden van leger en politie echter tegengesproken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie