TRIPOLI - Het jongetje dat de vliegtuigcrash in Libië heeft overleefd is de 9-jarige Ruben uit Tilburg. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gemeld.

Volgens het ministerie maakt Ruben het naar omstandigheden redelijk. Een medewerkster van de ambassade heeft Ruben kunnen spreken. Het jongetje vertelde haar zijn naam en woonplaats.

In het vliegtuig van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat donderdagochtend rond half tien is geland in Tripoli zaten ook de oom en tante van Ruben.

Zij gingen naar het ziekenhuis waar de jongen ligt en herkenden hem. Ruben wordt zodra zijn gezondheidstoestand het toelaat naar Nederland gebracht, meldt het ministerie.

Arts

Een behandelend arts van een ziekenhuis in Tripoli, heeft donderdag laten weten dat Ruben botbreuken heeft en dat hij in het al-Khadra ziekenhuis geopereerd is aan zijn benen.

''Hij is in de nacht van woensdag op donderdag ontwaakt en verkeert in goede conditie'', aldus de arts. Hij sprak daarmee op internet gepubliceerde uitspraken van een collega tegen.

Die werd donderdag geciteerd door de website van de Engelstalige Libische krant The Tripoli Post. De toestand van de jongen zou volgens die collega kritiek zijn.

Hulpteam

Een team van de ANWB is donderdagmiddag om 13.50 uur vanuit Brussel vertrokken naar Tripoli in Libië. Het team gaat zich ontfermen over de 9-jarige Ruben en zijn oom en tante. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB gemeld.

Aan boord van het vliegtuig bevinden zich een verpleegkundige, een traumapsycholoog en een hulpverlener. Zij willen het slachtoffertje zo snel mogelijk naar Nederland halen.

Ook vangen zij de oom en tante op die donderdagmorgen met een vliegtuig van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli zijn aangekomen.

Ivo Opstelten

Burgemeester Ivo Opstelten van Tilburg heeft namens de gemeente deelneming betuigd aan de familie van Ruben die de crash als enige overleefde maar zijn vader, moeder en broer verloor.

Opstelten heeft dat donderdagmiddag laten weten toen hij het politiebureau aan het Wilhelminapark verliet na overleg met een crisisteam dat woensdagavond is samengesteld. Bij het politiebureau hing de vlag halfstok.

De burgemeester spreekt donderdagmiddag met de zwager van de overleden moeder van het gezin die als coördinator namens de familie optreedt.

Vreselijk

''Het is vreselijk en natuurlijk ook heel triest voor Ruben wat er is gebeurd. We hebben deelneming betuigd aan de familie en zij zullen alle nodige hulp krijgen.''

In overleg met de familie komt er ook voor de Tilburgers een plaats waar ze hun medeleven kunnen uiten, kondigde hij aan.

Lees alles over de vliegramp in Tripoli op onze special.