Veel Amerikanen steunen omstreden immigratiewet

WASHINGTON - De meeste Amerikanen steunen de omstreden immigratiewet van de zuidwestelijke staat Arizona, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête van onderzoekscentrum Pew.

Bijna 60 procent van de duizend ondervraagden in de Verenigde Staten staat achter de wet, en bijna een derde is ertegen.

Begin mei gingen echter vele tienduizenden mensen in circa zeventig steden de straat op om ertegen te protesteren.

Ook werd toen opgeroepen tot een boycot van producten uit Arizona. Daaraan heeft de stad Los Angeles inmiddels gehoor gegeven.

Arresteren

Woensdag heeft het stadsbestuur besloten dat ambtenaren niet meer voor werk naar Arizona mogen vliegen en geen zaken meer doen met bedrijven die daar hun hoofdkwartier hebben. Een dag eerder besloot ook San Francisco daartoe.

De nieuwe wet is eind april ondertekend en wordt geldig vanaf eind juli. Illegale immigranten mogen vanaf dan worden gearresteerd als ze hun papieren niet op zak hebben. Voorheen kon dat pas als ze werden verdacht van een misdrijf.

Discriminerend

Volgens critici is de wet discriminerend omdat agenten hierbij vaak afgaan op iemands huidskleur.

Ook president Barack Obama is tegen de wet, die volgens hem tegen ''alle normen en waarden'' van de VS ingaat. De president wil de wet laten onderzoeken op haar grondwettelijkheid.

Tip de redactie